Ύφασμα σκίασης με νέα προστασία υψηλής τεχνολογίας

,

Το ύφασμα σκίασης “sunvas perla FR” από τη markilux είναι αδιάβροχο αλλά και “δύσκολα εύφλεκτο”, χάρη σε ειδική επίστρωση 

Το “sunvas perla FR” είναι ένα αδιάβροχο ύφασμα σκίασης από την κορυφαία markilux, που έχει μπει σε γραμμή παραγωγής εδώ κι αρκετά χρόνια. Μιας και η εταιρεία έχει ως βασική φιλοσοφία τη διαρκή εξέλιξη και βελτίωση των προϊόντων της, τώρα συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό πρότυπο πυροπροστασίας DIN EN 13501-1 για δημόσια κτίρια. Χάρη σε ειδική επίστρωση πολυουρεθάνης, το αδιάβροχο πολυεστερικό ύφασμα υψηλής τεχνολογίας “sunvas perla” καλύπτει τις απαιτήσεις της κατηγορίας πυροπροστασίας B1. Στο όνομά του προστίθεται η επιπρόσθετη συντομογραφία FR, (Επιβραδυντικό Φλόγας – Fire Retardant), και χαρακτηρίζεται ως “δύσκολα εύφλεκτο”.

Η νέα επίστρωση FR είναι τώρα επίσης διαφανής

«Με τη νέα επεξεργασία, το “sunvas perla FR” συνδυάζει τις θετικές ιδιότητες του “sunvas perla” με τα πρόσθετα πλεονεκτήματα της κατηγορίας FR. Το νέο ύφασμα σκίασης είναι ταυτόχρονα αδιάβροχο κι έχει ιδιότητες επιβράδυνσης φλόγας», δήλωσε ο Michael Gerling, Εκτελεστικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Παραγωγής. «Η ειδική επίστρωση είναι διαφανής κι αυτό κάνει τα χρώματα του υφάσματος να δείχνουν ζωηρά κι έντονα σχεδόν όσο και χωρίς την επίστρωση. Η ελαφρώς γαλακτώδης εμφάνιση της κάτω πλευράς του υφάσματος, χαρακτηριστική του υφάσματος sunsilk δεν υπάρχει πλέον στο “sunvas perla FR”.  Ο κ. Gerling επίσης σημείωσε ότι, από τεχνικής άποψης, ήταν μεγάλη πρόκληση να συνδυαστεί η αδιαβροχοποίηση με την ιδιότητα επιβράδυνσης φλόγας. Κυρίως γιατί οι αντίστοιχες επιστρώσεις έχουν αντίθετες φυσικές ιδιότητες – η επίστρωση FR προσελκύει το νερό και η κόλλα για το φλοράνθρακα που αδιαβροχοποιεί το ύφασμα είναι εύφλεκτη. «Έπρεπε να φανούμε δημιουργικοί ώστε να επιτύχουμε να δώσουμε στο ύφασμα τις επιθυμητές ιδιότητες συνδυαστικά», εξηγεί ο Gerling. «Μία μόνο ιδέα ήταν η χρήση αλογόνου ως επιβραδυντικού φλόγας, το οποίο είναι και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.» 

Εκτός από το φινίρισμα FR, το ύφασμα σκίασης είναι επίσης εμποτισμένο με SFC και ως εκ τούτου εξακολουθεί να είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το “sunvas perla FR” απέκτησε κι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, μιας και παραμένει μόνιμα εύκαμπτο και αυτό ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες.